- Når det gjelder å spare penger, er det ingenting som slår den såkalte ukeshandlingen. En gjennomsnittsnordmann sparer rundt 1500-2000 kroner månedlig på å samle dagligvarehandlingen til én dag i uka, sier Christian Vestengen.

Han er finansrådgiver og senior markedsansvarlig i Eika Kapitalforvaltning, og holder jevnlig foredrag om hvordan nordmenn kan få lønna til å strekke litt lenger.

Hva om man er tom for melk på onsdag?

- Hehe, da kjøper man selvsagt mer melk, men prøver å holde seg til det. Så planlegger man litt bedre neste gang. Dette er selvfølgelig satt veldig på spissen, men poenget er at forholdsvis små sparetiltak kan utgjøre store summer, sier Vestengen.

3 eksempler på enkle sparegrep

  • Dropp cappuccinoen du alltid kjøper på vei til jobb: 40 kroner pr. kopp*230 arbeidsdager = 9.200 kroner spart i året.
  • Kutt støttemedlemskapet på treningssenteret: 500 kroner pr. måned*12 = 6000 kroner spart i året.
  • Les nyheter på nett i stedet for papiravisa: 20 kroner*365 dager = 7.300 kroner spart i året.

Sparing realiserer drømmer
Mange opplever «sparing» som noe kjedelig. Vestengen mener vi burde vært mer positive til begrepet.

- Jeg er den første til å innrømme at sparing aldri kommer til å bli sett på som sexy. Men vi har dessverre en tendens til å glemme hvorfor vi legger til side penger, sier han og utdyper:

- Vi sparer jo for å realisere drømmer. De aller fleste planer for framtiden innebærer en eller annen form for pengebruk. Det gjelder spesielt de store hendelsene i livet, som bryllup, konfirmasjoner og storferien med familien, men også de «små drømmene» i hverdagen.

De små drømmene i hverdagen?

- Som å dra på en spontan tur til Stockholm, ta med barna til badeland, eller unne seg en teaterforestilling og restaurantbesøk på en tirsdagskveld. Det morsomme er at ved å spare penger, har du faktisk råd til å sløse litt innimellom.

Slik kommer du i gang
Ifølge Christian Vestengen er det to hovedmåter å spare på:

- Den første inngangen er å sette opp en spareavtale i banken, som gjør at for eksempel tusen kroner trekkes rett til sparekontoen eller fondet hver måned. Dette gjør litt vondt de første månedene, men etter hvert vil du tilpasse forbruket ditt slik at du ikke merker at du har mindre penger å rutte med i hverdagen, forklarer finansrådgiveren.

Og den andre måten?

- Å kutte ned på småkostnadene du har fra dag til dag, eller uke til uke. Start gjerne med å gå inn på nettbanken og sjekk forbruket ditt de siste tre månedene. De fleste får en aha-opplevelse når de ser totalbeløpet på ulike ting.

Sjekk strømregningen din, og sammenlign med andre leverandører. Fyll bensin på søndager, og fyll vannflaska med springvann i stedet for å kjøpe på butikken. Og forresten - hvor lang tid har det gått siden du sjekket priser på telefonabonnement, spør han retorisk.